25. 03. 2016.

VRIME JE ZA TURTE,ŠIŠERICE I TIĆETURTA, pinca, sirnica tradicionalni je kolač koji se za Uskrs  prigodno priprema u Istri Primorju i Dalmaciji.

U različitim dijelovima Istre još se naziva i maslenka, pogača ili slatki kruh, a istarske su je domaćice običavale peći u krušnoj peći. Nije poznato zašto je zovu sirnica, jer u njoj nema sira, ali pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca. Pince starijih receptura karakterizira jaka žuta boja zbog velikog broja jaja.

Ovaj se uskrsni kolač naziva maslenka (Floričići, Gologorički Dol), pinca (Škopljak, Jadreški, Laginji, Kujići, Škropeti, Podmerišće, Šterna, Pagubice, Šegotići, Muntrilj i drugdje), pogača (Sutivanac, Semić), slatki kruh (Krunčići, Sveti Petar u Šumi), turta (Kujići, Peruški, Rakalj, Medulin), a posebnu je ulogu u uskrsnim običajima imao zato jer se, zajedno s ostalom hranom, nosio na blagoslov i jeo za uskrsni doručak.

Uz pince, za Uskrs su se širom Istre od istog žutog slatkog tijesta spremale i posebno oblikovane slastice koje nisu bile namijenjene blagoslivljanju već darivanju, najčešće djece. Ovi su kolači oblikovani upletanjem vrpci tijesta, a na zadebljanom kraju umetalo se jaje preko kojeg bi se od tijesta oblikovao križ. 
Takav kolač, pletenica s jajem, naziva se jajarica (Kujići, Muntrilj, Krunčići, Šegotići, Selina, Sutivanac, Sveti Petar u Šumi, Rakalj, Peruški), pletenica (Kujići), pupica (Škopljak), šišarica (Jadreški), šišerica (Medulin), šišerić (Semić), šotorić (Gračišće), šušarica (Floričići, Gologrčki Dol), titula (Pagubice, Podmerišće, Šterna, Škropeti), vojnik ili vojnak (Orič), jajnik (Beram), bogonac (Šušnjevica) i bagunica (Gologorica).

Uz pletenicu s jajem, pekli su se i kolači u obliku ptice, nekad su imali jaje, a ponekad bi čak, da dočaraju oblik ptice, imali i oči od umetnutih zrna graha. Takvi su se tići ili tičići pekli u Tinjanu i Gologorici, u Šušnjevici su se zvali golubići, a u Kujićima je tić uskrsna pletenica nakićena bombonima. 
U Šegotićima je tić oblikovan kao ptica, ima i jaje i oči od graha, a daruje se manjoj djeci (dok se većoj djeci daruje jajarica).
U Peruškima i Medulinu tići se daruju dječacima, a šišerice djevojčicama.

Nema komentara:

Objavi komentar