TURTA, pinca, sirnica tradicionalni
je kolač koji se za Uskrs prigodno
priprema u Istri Primorju i Dalmaciji.

Ovaj se uskrsni kolač naziva
maslenka (Floričići, Gologorički Dol), pinca (Škopljak, Jadreški, Laginji,
Kujići, Škropeti, Podmerišće, Šterna, Pagubice, Šegotići, Muntrilj i drugdje),
pogača (Sutivanac, Semić), slatki kruh (Krunčići, Sveti Petar u Šumi), turta (Kujići, Peruški, Rakalj, Medulin), a posebnu je ulogu u
uskrsnim običajima imao zato jer se, zajedno s ostalom hranom, nosio na
blagoslov i jeo za uskrsni doručak.

Takav kolač,
pletenica s jajem, naziva se jajarica (Kujići, Muntrilj, Krunčići, Šegotići,
Selina, Sutivanac, Sveti Petar u Šumi, Rakalj, Peruški), pletenica (Kujići),
pupica (Škopljak), šišarica (Jadreški), šišerica
(Medulin), šišerić (Semić), šotorić (Gračišće), šušarica (Floričići,
Gologrčki Dol), titula (Pagubice, Podmerišće, Šterna, Škropeti), vojnik ili
vojnak (Orič), jajnik (Beram), bogonac (Šušnjevica) i bagunica (Gologorica).
Uz pletenicu s jajem, pekli
su se i kolači u obliku ptice, nekad su imali jaje, a ponekad bi čak, da
dočaraju oblik ptice, imali i oči od umetnutih zrna graha. Takvi su se tići ili
tičići pekli u Tinjanu i Gologorici, u Šušnjevici su se zvali golubići, a u
Kujićima je tić uskrsna pletenica nakićena bombonima.
U Šegotićima je tić
oblikovan kao ptica, ima i jaje i oči od graha, a daruje se manjoj djeci (dok
se većoj djeci daruje jajarica).
U Peruškima i Medulinu tići se daruju dječacima, a šišerice djevojčicama.
U Peruškima i Medulinu tići se daruju dječacima, a šišerice djevojčicama.
Nema komentara:
Objavi komentar