KOSTANJ-Pitomi kesten (Castanea sativa) jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea iz porodice bukovki (Fagaceae).
Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to
postoje arheološki dokazi.
Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju,
a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.
Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno
i kvalitetno te može doživjeti 500 godina.

U prošlosti su ga, kao i danas, jeli pečenog i
kuhanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao
nadomjestak za kavu.
Od kestenova meda pripremali su medenu rakiju i
medicu.
Ovi orašasti plodovi su zbog hranjivosti davani
siromašnima u Francuskoj za blagdan Sv. Martina, a u Toskani se tradicionalno
jedu na dan Sv. Simona.
Kesten ima dvostruko više škroba nego krumpir, pa nije čudo da je još uvijek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Europi gdje se često koristi u obliku brašna za kruh zbog čega je dobio nadimak "Stablo kruha".
Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa
je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili
alergičnih na pšenicu.
Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C.
Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora.
Od minerala, bogat je kalijem i fosforom,
a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan.
U sto
grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u
kestenu ima oko 44 posto.
To je jedino orašasto voće s vitaminom C.
Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se inače
nalazi u zelenom lisnatom povrću.
Folna kiselina je potrebna za rast stanica, sintezu
DNA i normalan rad živčanog sustava.
Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava izglede
za začeće, a tijekom trudnoće osigurava pravilan razvoj fetusa.
Bogat je izvor mono-nezasićenih masti / oleinske
i palmitinske kiseline/
koje štite
zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomažu snižavanju razine kolesterola.
Zbog visoke energetske vrijednosti preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i
starijim osobama.
Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba,
a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i
protuupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i
reume
Nema komentara:
Objavi komentar