14. 03. 2016.

VRIME JE OD BURE



U početku su vjetrovi bili stvar bogova. Feničani su prije nekoliko tisuća godina vrlo uspješno počeli koristiti vjetrove kao pogonske grupe svojih brodova. Prije skoro dvije tisuće godina Perzijanci su izumili vjetrenjaču... Istina, nisu znali zašto vjetrovi nastaju te ih nisu mogli predvidjeti, no ipak su uočili stanovitu "pravilnost" u njihovom pojavljivanju i tipu vremena koje donose..... Geneza vjetrova je tek prije stotinjak godina prešla iz domene bogova i svetaca u domenu fizike, posebice fizike atmosfere popularno zvane meteorologija.
Jadransku "ružu vjetrova", možemo sastaviti od osam glavnih vjetrova, čiji prevladavajući smjer puhanja odgovara jednoj od osam osnovnih strana svijeta odakle vjetar puše. 


 Bura je zacijelo najznačajniji vjetar na Jadranu, a naša, jadranska bura glasovita je i u svijetu. Ime tog vjetra potječe od grčke riječi borej (boreas, boras) s više značenja: sjever, gora, vjetar koji puše s gore, sjevernjak. Bura u nas nije sjeverni nego najčešće sjeveroistočni vjetar. Vrlo često to je jak vjetar, koji povremeno može dostići i orkansku jakost. Na Jadranu su izmjerene brzine bure i veće od 200 kilometara na sat! Bura je naglašeno mahovit vjetar, kojemu povremeni udari imaju brzinu koja više od dva puta nadmašuje srednju brzinu vjetra.
Za pojavu bure presudno je postojanje gorja u neposrednoj blizini mora, a u smjeru odakle su najčešći prodori hladnoga zraka na Jadran. Prebacivanje hladnoga zraka preko gorske zapreke povećava njegovu brzinu na zavjetrenoj strani, pa je ona veća nego što bi bila da nema gorja. Vjetar je na obali najjači podno planinskih prijevoja, a dalje prema otvorenom moru brzina bure se smanjuje i mahovitost slabi.
Bura, i to jaka, može zapuhati u bilo kojem dijelu godine, ali je najčešća i u prosjeku najjača zimi, točnije od listopada do ožujka. Češća je na sjevernom nego na južnom dijelu Jadrana.
Njezino je trajanje, od slučaja do slučaja, različito. Može puhati samo nekoliko sati, ali i potrajati (s malim prekidima) mjesec dana! Stoga su netočne tvrdnje pomoraca da bura traje devet dana: "Tre giorni la nassi, tre giorni la cressi, tre giorni la crepa" (Tri dana se rađala, tri dana pojačavala, tri dana crkavala) kako su tvrdili naši preci.

Tramontana je sjeverni, prohladan vjetar koji navještava ugodno i lijepo vrijeme.
Grego je najčešće umjeren ili jak sjeveroistočni vjetar koji donosi suho, vedro i hladno vrijeme.
Istočni vjetar koji puše uz oblačno, vlažno i kišovito vrijeme je levante/levant, a južni, topli, vlažan vjetar naziva se . Lebić je jugozapadni, suh i topao vjetar koji na Jadranu zapuše poslije juga križajući valove u plićim lukama,a kad je vrime lipo puše maestral sa sjeverozapada.
 "Anche el macaco sa navigar col bon vento" 


Nema komentara:

Objavi komentar