27. 04. 2015.

VRIME JE ZA KOPRIVU



KOPRIVA/ Urtica dioica
Jedna je od malobrojnih biljaka svijeta koja ima čudesnu sposobnost transformiranja NEGATIVNOG ZRAČENJA U POZITIVNO. Zbog toga je često nalazimo u pojasevima ispod dalekovodai drugih vrsta negativnih zračenja koje spontano sama pronalazi. Ako želimo „iscjeliti" svoj vrt i istodobno ga oplemeniti mineralima, posadimo u njega jednu gredicu koprive. 
Ljekovita biljka poznata još iz brončanog doba za koju se može reći da liječi sve bolesti.
Doslovno je ima po cijelome svijetu (izuzev artičkih i tropskih predjela), Voli hranjivo i vlažno tlo iako je ima i u kršu.

Kopriva je trajnica koja je najčešće visoka do 1,5 m  Iz puzavog korjena izbijaju uspravne stabljike sa nasuprotnim listovima, srcolikim i nazubljenim, obraslim kratkim dlačicama .U tim dlačicama krije se tajna koprivina žara - pri dodiru ispuštaju histamin i mravlju kiselinu koja peče. Cvate  od svibnja do rujna.
Postoji više od 50 različitih vrsta koprive iako su „žarne" koprive samo dvije: velika/obična kopriva (Urtica dioica) te mala kopriva/žara (Urtica urens).
Sadrži  izrazito puno minerala, a u prvom redu jako puno željeza i to onog biorazgradivog kojeg organizam može iskoristiti (za razliku od onog koji se ne može apsorbirati a najčešće je u tabletama). Željezo je uz druge minerale ključni faktor koji pomaže u prevenciji proljetnog umora. Kopriva sadrži i obilje kalija (zajedno sa maslačkom je najveći izvor tog minerala) što je posebno važno za ljude koji su na diureticima (osobe koje dugo vremena piju ljekove za visoki tlak, srce, zadržavanje vode u organizmu i sl) te za ljude koji imaju migrene i druge oblike spazma. Kopriva sadrži i vrlo velike količine kalcija, magnezija, natrija, fosfora, magnana, bora, provitamina A ( koji je izrazito koristan kod lošeg vida noću), vitamin B2, C i K. Možda zvuči nevjerojatno ali u 100 g ove čudesne biljke je više vitamina C nego u naranči ili limunu! Osim obilja minerala i vitamina, ovo čudo od biljke sadrži i obilje flavonoida, klorofila, enzime, tanine, lecitin, fitosterol, sluzi, vosak i još mnoštvo drugih tvari koje djeluju blagotvorno na cijelo tijelo. No ipak nije sve tako ružičasto, kopriva sadrži i histamin i mnoge kiseline a pogotovo mravlju kiselinu .
Ako se bere za prehranu najbolje je potražiti što mlađu i sočniju biljku, kratko je blanširati i koristiti na sve moguće načine na koje se koristi sve zeleno povrće. Ako se bere za preventivu/ljek/čaj onda imate dva izbora: može se kuhati svježa ili sušiti. Kopriva ubrana prije cvatnje (a pogotovo prije sjemena) je ukusnija, iako se ona zapravo može uvijek brati jer ne gubi skoro ništa na svojoj ljekovitoj snazi.
Zbog djelovanja na izlučivanje vode iz tijela osobe sa izrazito niskim krvnim tlakom trebaju oprezno i postepeno uvoditi tijelo u kuru sa koprivom.
 Također kod raznih tradicionalnih (narodnih) recepata kod kojih se sugerira oralna upotreba svježeg soka koprive treba biti oprezan. Iako je sam sok vitaminska i mineralna „bomba" potrebno ga je kratko prokuhati jer može izazvati jaki nadražaj sluznice probavnih organa (a najbolje ga je uvijek uzimati razrijeđenog sa vodom).
Kopriva je i prva biljka koje se treba sjetiti kod proljetnog umora koji nastaje što zbog već kroničnog manjka minerala nakon zime što zbog toksina koji su počeli ploviti krvotokom pokrenuti u tijelu buđenjem proljeća. Njeno diuretnično svojstvo ali i svojstvo „nježnog čišćenja" krvi i tu će pomoći. Kopriva djeluje i na koštanu srž koju remineralizira, obnavlja crvena krvna zrnca.
Kopriva blago pospješuje rad gušterače i izlučvanje inzulina pa tako smanjuje šećer u krvi, dobra je kod tegoba respiratornog sustava (smiruje kašalj, blagotvorno djeluje na iskašljavanje, bronhitis i prehladu), potiče cirkulaciju krvi ( poželjna je kod arteroskleroze, tegoba sa venama, hemeroidima). Nadalje čisti krv, njezin čaj smiruje upale kože i sluznice ( sluznica želuca, sluznica crijeva, kožne upaln bolesti, infekcije, ekcemi i osipi), pospješuje rad bubrega (to već svi znamo), pomaže kod vrtoglavica i slabosti, izlučuje vodu i mokraću iz tijela, pomaže kod urinarnih infekcija, općenito jako povoljno djeluje na cjelokupni imunitet tijela (bilo da je riječ o virusnim, bakterijskim, gljivičnim ili alergološkim poremećajima). Kopriva općenito popravlja krvnu sliku i na taj način regenerira organe do kojih dolazi ta „nova","svježa" krv, djeluje i na genitalne organe a posebno je poznata njena upotreba kod tegoba sa prostatom..
Sada je već i klasičnoj medicini poznato njeno specifično djelovanje na giht gdje je apsolutno biljka broj jedan. Iako direktno djeluje na mokraćnu kiselinu ona i općenito djeluje protuupalno tako da će pomoći i kod reumatoidnog artritisa (naravno treba se uzimati dugo i uporno). Iako zvuči banalno nekad kura koprive može pomoći kod uklještenog živca jer istjera pretjeranu vodu van iz tijela. Kopriva je fantastična za tijelo ali i živce koje jača, pomaže kod stresa, nervoze i depresije. 
  • više o koprivi i pripremi pročitajte  ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar