KOPRIVA/ Urtica dioica
Jedna je od malobrojnih biljaka svijeta koja ima čudesnu sposobnost
transformiranja NEGATIVNOG ZRAČENJA U POZITIVNO. Zbog toga je često nalazimo u pojasevima ispod dalekovodai drugih vrsta
negativnih zračenja koje spontano sama pronalazi. Ako želimo „iscjeliti"
svoj vrt i istodobno ga oplemeniti mineralima, posadimo u njega jednu gredicu
koprive.
Ljekovita biljka poznata još iz brončanog doba za
koju se može reći da liječi sve bolesti.
Doslovno je ima po cijelome svijetu (izuzev
artičkih i tropskih predjela), Voli hranjivo i vlažno tlo iako je ima i u kršu.
Kopriva je trajnica koja je najčešće visoka do 1,5
m Iz puzavog korjena izbijaju uspravne
stabljike sa nasuprotnim listovima, srcolikim i nazubljenim, obraslim kratkim
dlačicama .U tim dlačicama krije se tajna koprivina žara - pri dodiru ispuštaju
histamin i mravlju kiselinu koja peče. Cvate od svibnja do rujna.
Postoji više od 50 različitih
vrsta koprive iako su „žarne" koprive samo dvije: velika/obična kopriva
(Urtica dioica) te mala kopriva/žara (Urtica urens).
Sadrži izrazito puno minerala, a u prvom
redu jako puno željeza i to onog biorazgradivog kojeg organizam može
iskoristiti (za razliku od onog koji se ne može apsorbirati a najčešće je u
tabletama). Željezo je uz druge minerale ključni faktor koji pomaže u
prevenciji proljetnog umora. Kopriva sadrži i obilje kalija (zajedno sa
maslačkom je najveći izvor tog minerala) što je posebno važno za ljude koji su
na diureticima (osobe koje dugo vremena piju ljekove za visoki tlak, srce, zadržavanje
vode u organizmu i sl) te za ljude koji imaju migrene i druge oblike spazma.
Kopriva sadrži i vrlo velike količine kalcija, magnezija, natrija, fosfora,
magnana, bora, provitamina A ( koji je izrazito koristan kod lošeg vida noću),
vitamin B2, C i K. Možda zvuči nevjerojatno ali u 100 g ove čudesne biljke je
više vitamina C nego u naranči ili limunu! Osim obilja minerala i vitamina, ovo
čudo od biljke sadrži i obilje flavonoida, klorofila, enzime, tanine, lecitin,
fitosterol, sluzi, vosak i još mnoštvo drugih tvari koje djeluju blagotvorno na
cijelo tijelo. No ipak nije sve tako ružičasto, kopriva sadrži i histamin i
mnoge kiseline a pogotovo mravlju kiselinu .
Ako se bere za prehranu najbolje
je potražiti što mlađu i sočniju biljku, kratko je blanširati i koristiti na
sve moguće načine na koje se koristi sve zeleno povrće. Ako se bere za
preventivu/ljek/čaj onda imate dva izbora: može se kuhati svježa ili sušiti. Kopriva
ubrana prije cvatnje (a pogotovo prije sjemena) je ukusnija, iako se ona
zapravo može uvijek brati jer ne gubi skoro ništa na svojoj ljekovitoj snazi.
Zbog djelovanja na izlučivanje
vode iz tijela osobe sa izrazito niskim krvnim tlakom trebaju oprezno i
postepeno uvoditi tijelo u kuru sa koprivom.
Također kod
raznih tradicionalnih (narodnih) recepata kod kojih se sugerira oralna upotreba svježeg soka koprive treba biti oprezan. Iako
je sam sok vitaminska i mineralna „bomba" potrebno ga je kratko prokuhati
jer može izazvati jaki nadražaj sluznice probavnih organa (a najbolje ga je
uvijek uzimati razrijeđenog sa vodom).
Kopriva je i prva biljka koje
se treba sjetiti kod proljetnog umora koji nastaje što zbog već kroničnog
manjka minerala nakon zime što zbog toksina koji su počeli ploviti krvotokom
pokrenuti u tijelu buđenjem proljeća. Njeno diuretnično svojstvo ali i svojstvo
„nježnog čišćenja" krvi i tu će pomoći. Kopriva djeluje i na koštanu srž koju remineralizira,
obnavlja crvena krvna zrnca.
Kopriva blago pospješuje rad
gušterače i izlučvanje inzulina pa tako smanjuje šećer u krvi, dobra je kod
tegoba respiratornog sustava (smiruje kašalj, blagotvorno djeluje na
iskašljavanje, bronhitis i prehladu), potiče cirkulaciju krvi ( poželjna je kod
arteroskleroze, tegoba sa venama, hemeroidima). Nadalje čisti krv, njezin čaj
smiruje upale kože i sluznice ( sluznica želuca, sluznica crijeva, kožne upaln
bolesti, infekcije, ekcemi i osipi), pospješuje rad bubrega (to već svi znamo),
pomaže kod vrtoglavica i slabosti, izlučuje vodu i mokraću iz tijela, pomaže
kod urinarnih infekcija, općenito jako povoljno djeluje na cjelokupni imunitet
tijela (bilo da je riječ o virusnim, bakterijskim, gljivičnim ili alergološkim
poremećajima). Kopriva općenito popravlja krvnu sliku i na taj način regenerira
organe do kojih dolazi ta „nova","svježa" krv, djeluje i na
genitalne organe a posebno je poznata njena upotreba kod tegoba sa prostatom..
Sada je već i klasičnoj
medicini poznato njeno specifično djelovanje na giht gdje je apsolutno biljka
broj jedan. Iako direktno djeluje na mokraćnu kiselinu ona i općenito djeluje
protuupalno tako da će pomoći i kod reumatoidnog artritisa (naravno treba se
uzimati dugo i uporno). Iako zvuči banalno nekad kura koprive može pomoći kod
uklještenog živca jer istjera pretjeranu vodu van iz tijela. Kopriva je
fantastična za tijelo ali i živce koje jača, pomaže kod stresa, nervoze i
depresije.
- više o koprivi i pripremi pročitajte ovdje
Nema komentara:
Objavi komentar